logo

Наші Контакти

+380373455074
bahrinesti@ukr.net

Франкофонія у БагринівськійЗОШ

Протягом 600 років ця мова була офіційною мовою Англії. З 11 століття нею велися державні документи, її використовували правителі та знатні люди. Цю мову вивчають 120 мільйонів людей. Вона є третьою за використанням у бізнес-спільноті, четвертою в інтернеті, п’ятою найуживанішою мовою у світі — усе це про саме про французьку мову.

20 квітня відзначають Міжнародний День Франкфонії, День французької мови. Франкофонія – свято всіх, хто розмовляє французькою, вивчає і любить цю мову. Міжнародна організація франкофонів нараховує понад 170 тисяч членів. Вона пропагує симпатію, доброзичливе ставлення до Франції і до всього французького.

Багринівська школа є також франкомовна. Кожного року, під час днів Франкофонії, тут проводяться виховні заходи французькою мовою. Це є свято мови, географії, історії, літератури, музики, мистецтва.

В цьому навчальному році День Франкофонії відзначали разом із Міжнародним Днем поезії 21 квітня. Свято організували вчитель французької мови  Павло Токар за підтримки адміністрації закладу та всього педагогічного колективу. На даний захід було запрошено поважних гостей: Георгія Придія (голову РДА), Петра Панчука (голову райради), Василя Барарюка (начальника управління освіти), Наталю Потапову (методиста науково –методичного центру сучасних технологій оцінювання якості освіти, ІППОЧО), Олесю Намаку (завідувача райметодцентру), Віру Заяц (методиста з іноземних мов РМЦ), Марію Кирчу (керівника РМО вчителів французької мови).

Розпочалося свято з вітального слова учнів французькою, англійською, румунською та українською мовами. Директор школи Михайло Акатріні провів змістовну екскурсію по шкільному музею і розповів про заснування села Багринівка, відомих людей, які народилися і певний час проживали на території села.

Далі свято продовжили учні початкової школи, які здійснили подорож відомими казками Шарля Перро («Червона шапочка», «Кіт у чоботях», «Попелюшка» тощо). Учні демонстрували не тільки свої знання французької мови, а й акторську майстерність та вміння танцювати.

Учні старшої ланки презентували гостям цікаві факти про Францію, читали вірші французькою мовою разом зі своїм вчителем Павлом Токарем.

Говорячи про французьку мову, не можна не згадати про її прекрасну романтичну музику. Чарівні мелодії зіграли Вячеслав Кодіца (вчитель музики Багринівської ЗОШ), Микола Гакман (заслужений артист України, диригент ансамблю «Плай»), а Георгій Постевка (доцент музичної кафедри ЧНУ імені Ю.Федьковича) виконав романтичні пісні французькою мовою.

Окрім розважальної програми на гостей чекав ще один сюрприз від колективу та адміністрації школи – презентації про відомих людей Франції.

Мар’яна Унгурян – вчитель української мови розповіла гостям про цікаві факти з життя відомих письменників Франції (В.Гюго, Ф. Стендаля, О.Дюма, тощо).

Директор школи Михайло Акатріні презентував винаходи та відкриття відомих французьких фізиків (А.А. Беккереля, М.Склодовську – Кюрі, Р.Декарта тощо). Несподіваною була ще одна презентація від Михайла Акатріні «Нумізматика», під час якої гості мали змогу переглянути старовинні і сучасні монети різних країн світу.

Все хороше рано чи пізно закінчується, але гарні враження та спогади залишаються назавжди. Висловлюємо щиру подяку адміністрації навчального закладу та педагогічному колективу за підготовку такого незабутнього свята. Бажаємо гарних учнів, натхнення та творчих злетів на нелегкій освітянській ниві.

Comments are closed.